vineri, 11 martie 2011

death


  Trupa Death a fost fondata de catre chitaristul Chuck Schuldiner in 1983, incetandu-si activitatea in 1999. Sunt considerati ca intemeietorii genului death metal.
Trupa s-a infiintat initial sub numele de Mantas in Orlando.
In 1984, trupa lanseaza demo-ul Death by Metal, schimbandu-si apoi in scurt timp numele in Death si scoate un nou demo, intitulat Reign of Terror.
Primul album de studio se intituleaza Scream Bloody Gore si apare in 1987. Un an mai tarziu este inregistrat Leprosy. Albumul este promovat printr-un turneu de dimensiuni impresionante. James Murphy este cooptat pentru postul de chitarist, si in 1989 este inregistrat cel de-al treilea album, Spiritual Healing. Odata cu acest album , versurile incep sa fie centrate pe critica la adresa societatii in timp ce soundul devine mai putin brutal si mai tehnic.
   In 1990 au loc unele neintelegeri intre Schuldiner si restul membrilor trupei, acestia din urma
dorind sa il inlocuiasca pe chitarist si vocal cu noi componenti. In final, divergentele se
rezolva prin concedierea lui Butler si Andrews din formatie.
In 1991 apare Human, cel mai bine vandut album Death pana in prezent.
Doi ani mai tarziu, Reinert si Masvidal parasesc Death pentru a se alatura celor de la Cynic.
Schuldiner ii inlocuieste cu Gene Hoglan si chitaristul Andy LaRocque de la King Diamond. Deoarece acesta din urma este ocupat cu turneele alaturi de King Diamond, este inlocuit cu Ralph Santolla.
Videoclipul piesei The Philosopher sporeste popularitatea formatiei.
Pentru inregistrarile la albumul Symbolic, care apare in 1995, Santolla si DiGiorgio sunt
inlocuiti cu Kelly Conlon si Bobby Koelbe, iar pentru turneu este cooptat si basistul Brian
Benson.


   Dupa aparitia acestui album, Schuldiner desfiinteaza trupa si continua cu Control Denied. Dupa terminarea inregistrarilor pentru albumul de debut Control Denied, chitaristul este diagnosticat ca suferind de cancer. Schuldiner a murit in decembrie 2001.


 Formată în 1983 de Chuck Schuldiner în Orlando şi numită iniţial Mantas, Death a fost unul din pionierii mişcarii death metal alături de Morbid Angel şi Possessed.
Alături de Barney "Kam" Lee şi Rick Rozz, Schuldiner a început să compună melodii lansate pe casete în 1984. Aceste casete alături de demoul Death by metal au făcut auzit numele formaţiei în lumea muzicii. La scurt timp după, Mantas este desfiinţată de Schuldiner şi Death ia naştere, alături de aceiaşi Rick Rozz şi Kam Lee. Este lansat un al doilea demo, numit Reign of terror.
În 1985 după lansarea casetei Infernal Death, Schuldiner îi concediază pe Lee şi Rozz în favoarea instrumentiştilor de la Repulsion, Scott Carlson şi Matt Olivio. Lipseşte însă un baterist şi astfel formaţia este din nou desfiinţată. Schuldiner se mută în San Francisco şi îl angajează pe Eric Brecht, bateristul trupei DRI, dar nemulţumit de noua încarnare a "morţii", se întoarce în Florida fără formaţie.
În 1986 Schuldiner este invitat să participe la înregistrarea unui album al trupei de thrash metal canadian Slaughter, lucru pe care-l acceptă, mutându-se în Canada. Lucrurile însă nu merg bine şi după două săptămâni Chuck se întoarce în Florida, apoi în San Francisco unde i se alătură lui Chris Reifert. Împreună au înregistrat demoul Mutilation ce le-a câştigat un contract din partea Combat Records.
Scream Bloody Gore a fost lansat în 1987. Lui Schuldiner i s-a alăturat un al doilea chitarist, John Hand, care deşi nu a cântat nimic pentru Death are chipul figurând pe coperta albumului. Deşi albumul a înregistrat un succes imens, Schuldiner a decis să se întoarcă în Florida, lăsându-l înapoi pe Chris Reifert. I se alătură din nou Rick Rozz, alături de Terry Butler şi Bill Andrews, membrii ai trupei Massacre.

Perioada 1988-1992

În 1988 este înregistrat Leprosy. După o serie de concerte, în 1989, Rick Rozz este concediat. Este înlocuit de James Murphy alături de care este înregistrat al treilea album, Spiritual Healing, în 1990. Începând cu această perioadă, Schuldiner renunţă la tematica "morbidă" a versurilor în favoarea unei critici sociale, stilul muzical al trupei progresând la un death metal tehnic, foarte complex, piesele muzicale devenind din ce în ce mai melodice.
In 1990 Schuldiner se decide, chiar în ultimul moment să renunţe la turneul european, din cauza organizării defectuase. Dar, spre surprinderea sa, Andrews şi Butler continuă turneul, sub numele de 'Death', în ciuda hotărârii lui Chuck, angajându-i pe Walter Trachsler (chitară) şi pe Louie Carrisalez la voce, pentru a-l înlocui pe Chuck (vocals). Dupa terminarea turneului, Schuldiner le intentează un proces, iar aceştia sunt nevoiţi să renunţe la a mai folosi numele 'Death'.
Astfel, Chuck Schuldiner renunţă la ideea de formaţie cu o componenţă stabilă şi începe să lucreze numai cu muzicieni angajaţi. El îi angajează pe Steve DiGiorgio, Sean Reinert şi Paul Masvidal ce cântau la acea vreme în altă trupă de death metal tehnic, Cynic. În această componenţă este lansat, în 1991, albumul Human, cel mai bine vândut album Death, aclamat de critici, al cărui videoclip la piesa "Lack of Comprehension" fiind chiar difuzat, într-o oarecare măsură pe MTV.
În perioada 1988-1992, Death îl angajează ca manager pe Eric Greif, o relaţie din care au rezultat cel puţin două procese între Greif şi Schuldiner. Schuldiner rămâne din acest moment propriul său manager.

Ultimii ani (1993-2001)

În 1993, Reinert şi Masvidal părăsesc trupa pentru a continua cu Cynic, iar Schuldiner îi înlocuieşte cu Gene Hoglan (ex-Dark Angel) şi cu Andy LaRocque, faimosul chitarist şi compozitor din King Diamond. Lansat pe 14 iulie 1993 "Individual Thought Patterns" reprezintă un mare salt înainte şi un uriaş succes comercial, videoclipul piesei "The Philosopher" apărând chiar într-un episod Beavis & Butt, în 1994. Tot în acelaşi an, Death abandoneză casa de discuri Relativity şi semnează cu Roadrunner Records, iar LaRocque fiind ocupat cu King Diamond, Ralph Santolla este angajat pe port de chitarist în turnee.
În 1995, Santolla şi DiGiorgio sunt schimbaţi cu Kelly Conlon şi Bobby Koelbe, iar noul album Death, "Symbolic", se dovedeste mai puţin tehnic şi progresiv decât predecesorul său, dar mult mai heavy şi ritmat, datorită şi producătorului Jim Morris, discul fiind înregistrat în clasicul Morrisound Studio din Tampa, Florida.
La începutul anului 1996, Schuldiner decide încetarea temporară a activităţii formaţiei pentru a se putea ocupa de noul său proiect, Control Denied, un ansamblu heavy/power energic şi axat pe posibilităţile vocale ale frontman-ului Tim Aymar şi în care Chuck este "un simplu instrumentist".
Scapat de contractul casei Roadrunner şi reformat în componenţa Chuck Schuldiner, Shannon Hamm, Scott Clendenin şi Richard Christy, Death realizeaza al şaptelea album de studio, dar primul pentru noul său label, Nuclear Blast. Imprimat în aprilie-mai 1998 cu Jim Morris în Morrisound Studio "The Sound of Perseverance", reactualizează într-o formă modernă primele trei albume al trupei. Produsul finit se dovedeşte mai experimental, mai aventuros şi mai apropiat ca oricând de techno death/thrash.
Reunit cu Aymar, Control Denied pune în circulaţie la 19 octombrie 1999 albumul de debut "The Fragile Art of Existence", iar Century Media relansează varianta remasterizată a albumelor "Leprosy" şi "Human".
Diagnosticat în mai 1999 cu pontine glioma, un tip foarte rar de tumoare cerebrală întalnită în special la copiii, Chuck Schuldiner urmează în lunile următoare un tratament intens de chimioterapie, acupunctură şi medicină naturistă (al carui preţ a fost estimat de familia sa la 90.000 de dolari), dar, în urma rezultatelor nesatisfăcătoare, este operat pe creier la inceputul anului 2000. Efectuată pe 19 ianuarie de o echipă de 5 specialişti de la Centrul Medical Universitar al spitalului Tisch din New York, şi apreciată la circa 100.000 de dolari, intervenţia chirurgicală decurge aparent cu succes, în ultima parte a anului Chuck anunţănd iminenta reluare a repetiţiilor Death şi Control Denied.
Deoarece Chuck nu beneficiază de asigurare de sănătate din partea nici uneia dintre cele trei case de discuri, costurile operaţiei, medicaţiei şi recuperării trebuie suportate de familia sa. Totuşi, el este în final răpus de boală, decedând pe 13 decembrie 2001, în timp ce lucra la al doilea album Control Denied.
Stil: death/progressive metal


Componenta:
Chuck Schuldiner - voce, chitara
Shannon Hamm - chitara
Scott Clendenin - bass
Richard Christy - tobe

Albume de studio

Coperta albumului Data lansării Titlul Casa de discuri
Scream Bloody Gore.jpg
1987 Scream Bloody Gore Combat Records
Leprosy (album).jpg
1988 Leprosy Combat Records
Spiritual Healing.jpg
1990 Spiritual Healing Combat Records
Human Album.jpg
1991 Human Relativity Records / Sony
Individual Thought Patterns.jpg
1993 Individual Thought Patterns Relativity Records / Sony
Symbolic (Death album).jpg
1995 Symbolic Roadrunner
The Sound of Perseverance.jpg
1998 The Sound of Perseverance Nucl

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu