marți, 15 martie 2011

genesis

Genesis logo.jpg
Genesis în anul 2007, în timpul unui concert din Pittsburgh

Informaţii generale
Origine Godalming, Surrey, Anglia
Gen muzical Rock, Pop rock, Rock progresiv
Ani de activitate 1967-1999
2006-prezent
Case de discuri Virgin
Charisma
Atlantic
Atco
Decca
ABC
Impulse
Rhino
Website www.genesis-music.com
Membri
Phil Collins
Mike Rutherford
Tony Banks
Foşti membri
Peter Gabriel
Steve Hackett
Anthony Phillips
John Mayhew
John Silver
Chris Stewart
Ray Wilson

 Genesis este o trupă rock engleză formată în 1967. Actualmente trupa este alcătuită din Phil Collins (voce şi tobe), Mike Rutherford (chitară şi chitară bass) şi Tony Banks (clape). Peter Gabriel, Anthony Phillips şi Steve Hackett au jucat un rol important în primii ani ai trupei. Genesis se află printe cei mai bine vânduţi 30 de artişti din istorie cu aproximativ 150 de milioane de albume vândute la nivel mondial.
 Genesis şi-a început activitatea ca o trupă pop în anii 1960. În timpul anilor 1970 au evoluat într-o trupă de rock progresiv, incorporând structuri melodice complexe şi instrumentaţie elaborată iar concertele lor au devenit experienţe teatrale prin designul de scenă inovativ, elemente pirotehnice, costume elaborate şi poveşti spuse pe scenă. Această a doua perioadă a fost caracterizată prin melodii lungi cum ar fi piesa de 23 de minute Supper's Ready şi albumul conceptual din 1974, The Lamb Lies Down on Broadway. În anii 1980, trupa a cântat într-un stil pop accesibil; această schimbare de stil a adus trupei primul album numărul 1 în Regatul Unit, Duke, şi singurul single numărul 1 în Statele Unite, Invisible Touch.
 Genesis şi-a schimbat componenţa de câteva ori. Frica de scenă l-a făcut pe membrul fondator Anthony Phillips să părăsească trupa în 1970. În 1975, Collins, atunci toboşarul trupei, l-a înlocuit pe Peter Gabriel ca solist vocal după o lungă căutare a unui înlocuitor. În 1977, chitaristul Steve Hackett a părăsit trupa. După ce Phil Collins a părăsit trupa în 1996, Genesis l-a recrutat pe Ray Wilson (fost solist al trupei Stiltskin). Wilson a apărut pe albumul din 1997, Calling All Stations, după care trupa a anunţat o perioadă de pauză. Totuşi, în 2007, Banks, Collins şi Rutherford s-au reunit pentru un turneu în 20 de oraşe din Europa şi America de Nord, ceea ce a inclus un concert gratuit la Circo Massimo din Roma în faţa a 500.000 de fani. Genesis este una din cele cinci trupe care să fie incluse în Rock and Roll Hall of Fame în 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu