luni, 14 martie 2011

rock and roll hall of fame

Rock and Roll Hall of Fame and Museum este un muzeu din Cleveland, Ohio, Statele Unite, dedicat industriei muzicii și istoriei unor artiști, producători sau formații foarte cunoscute sau care au avut o influență deosebită asupra industriei muzicii, în special din domeniul rock and roll.


 The Rock and Roll Hall of Fame, cu Lacul Erie în fundal.
 O serie de artiști sunt introduși în panoplia muzeului, prin intermediu unei ceremonii anuale desfășurată la New York City. În cadrul primei ceremonii au fost introduși, la data de 23 ianuarie 1986, Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, the Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard și Elvis Presley.
 În prezent, grupurile sau indivizii sunt calificați pentru introducere la 25 de ani de la prima apariție a unei înregistrări. Nominalizații trebuie să aibă o influență și o importanță deosebită în istoria rock and roll. Patru categorii sunt recunoscute: Artiști, Non-Artiști, Influențe timpurii, și, începând cu anul 2000, Oameni din culise.

Artiști

 Categoria Artiști include căntăreți și instrumentiști.
Un comitet de nominalizare compus din istorici ai muzicii selectează numele pentru categoria Artiști, care sunt mai apoi votate de aproximativ 1000 de experți, incluzând academicieni, jurnaliști, producători, și alte persoane care au experiență în industria muzicală. Artiști care strâng cele mai multe voturi peste 50% dintre voturile exprimate sunt selectați pentru a fi introduși; anual, între cinci și șapte nominalizați sunt aleși. Un nume din muzica rock-and-roll a fost introdus de 2 ori, Michael Jackson.

Non-Artiști

 


 Sculpturi în formă de chitară din exteriorul Rock Hall din anul 2004
Categoria Non-Artiști include compozitori, producători, DJ, directori din industria muzicală, jurnaliști de muzică, și alte profesii.
 Câteva nume selecționate la categoria Non-Artiști îi includ pe Sam Phillips fondatorul Sun Records, DH-ul Alan Freed, producătorul lui Ronettes și Righteous Brothers Phil Spector, producătorul lui Beatles George Martin, fondatorul mărcii de chitară Fender, Leo Fender, fondatorul revistei Rolling Stone și editorul Jann Wenner, și Ahmet Ertegün, fondatorul Atlantic Records și fondatorul și directorul muzeului.
Un comitet separat de selecție face nominalizările pentru categoriile Non-Artiști și Influențe timpurii.

Influențe timpurii

 Influențe timpurii include artiști din domenii mai vechi, în deosebi country, folk și blues, a căror muzică a inspirat și a influențat artiștii rock and roll. Cei mai recenți adăugați în aceasta categorie sunt Nat King Cole și Billie Holiday în anul 2000. Alți artiști remarcabili incluși sunt muzicianul country Hank Williams, muzicianul de blues Howlin' Wolf, muzicianul de jazz Louis Armstrong.

Oameni din culise

Categoria „Oameni din culise” include veterani ai sesiunilor muzicale, ei fiind nominalizați de către un comitet compus în special din producători.

Cântăreţul american Alice Cooper este nominalizat la Rock and Roll Hall of Fame. Foto: Reuters.

add    
 Bon Jovi, Alice Cooper, Beastie Boys, Donna Summer, Tom Waits şi Neil Diamond se află printre cei 15 artişti care au fost nominalizaţi, marţi, pentru a fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în anul 2011, informează Mediafax, citând Reuters.
Printre cei care mai fac parte din listă se numără şi: LL Cool J, Chic, Donovan, Dr. John, J. Geils Band, Darlene Love, Laura Nyro, Joe Tex şi Chuck Willis.
 Numele laureaţilor vor fi prezentate la sfârşitul anului după ce vor fi supuşi votului celor peste 500 de membri cu drept de vot din industria muzicală americană. Ceremonia de includere a artiştilor în Rock and Roll Hall of Fame va avea loc pe 14 martie 2011 la Waldorf Astoria Hotel din New York.
Grupul pop suedez Abba, trupa punk The Stooges, trupa de rock britanică Genesis, starul muzicii raggae Jimmy Cliff şi trupa pop britanică The Hollies sunt legendele muzicale ce au fost incluse în Rock and Roll Hall of Fame în anul 2010.
 Rock and Roll Hall of Fame este un muzeu înfiinţat în 1986, la Cleveland, în statul Ohio din SUA, pentru a îi onora pe cei mai cunoscuţi muzicieni, trupe sau producători, care au influenţat într-un mod decisiv industria muzicii, în special genul rock 'n' roll. Dintre cele patru categorii, singura în care se fac nominalizări anual este cea a artiştilor - solişti, instrumentişti, trupe. Pentru a fi eligibili la nominalizare, artiştii trebuie să îşi fi lansat primul disc cu cel puţin 25 de ani înainte.

 Formaţia pop suedeză Abba a fost inclusă în 2010 în Rock and Roll Hall of Fame, potrivit site-ului rockhall.com. Ceremonia a avut loc luni, 15 martie, la Hotelul Waldorf Astoria din New York şi a fost transmisă live în Madison Square Gardin's. Personalităţile muzicale incluse în muzeul Rock and Roll Hall of Fame sunt alese în urma votului exprimat de cei peste 500 de membri ai Fundaţiei Rock and Roll Hall of Fame.
 În ciuda criticilor unora care consideră că trupa Abba nu poate fi inclusă în categoria "rock", membrii Fundaţiei Rock and Roll Hall of Fame au luat decizia de a include cvartetul pop suedez printre laureaţii din acest an.
 Trupa Abba a devenit cel mai bine vândută formaţie din istoria muzicii pop graţie unor piese devenite celebre precum "Money, Money, Money" şi "The Winner Takes It All". Grupul s-a destrămat în 1982, dar s-a bucurat de o "renaştere" spectaculoasă cu ajutorul piesei de teatru şi al musicalului "Mamma Mia!", inspirat din numeroasele hituri ale trupei.
 Printre legendele muzicale incluse în 2010 în Rock and Roll Hall of Fame se numără şi trupa de rock britanică Genesis, trupa pop britanică The Hollies, starul muzicii raggae Jimmy Cliff şi trupa punk The Stooges, formată în jurul artistului Iggy Pop şi devenită faimoasă la sfârşitul anilor '60 şi începutul anilor '70, fiind considerată formaţia care a redefinit şi influenţat considerabil stilurile punk, alternative şi heavy.
 Jamaicanul Jimmy Cliff este considerat artistul care a lansat muzica raggae pe plan internaţional prin filmul şi albumul său din 1972 "The Harder They Come". The Hollies a avut peste douăzeci de hituri în clasamentele muzicale britanice din anii '60 şi '70, precum "He Ain't Heavy, He's My Brother". Grupul Genesis a debutat ca o trupă rock în Marea Britanie la sfârşitul anilor '60. "Această selecţie reprezintă o adevărată confluenţă de artişti. Cu toţii au contribuit la dezvoltarea industriei noastre", a declarat Joel Peresman, preşedintele Fundaţiei Rock and Roll Hall of Fame, citat de AFP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu