sâmbătă, 26 februarie 2011

janis joplin


 Janis Lyn Joplin (n. 19 ianuarie 1943, Port Arthur, Texas — d. 4 octombrie 1970, Los Angeles) a fost o cântăreață, compozitoare și textieră americană de muzică rock (blues-rock, hard rock, psihedelic) cu influențe de rhythm and blues si soul.Joplin este considerată unul dintre cele trei superstaruri ale generației flower power, alături de Jimi Hendrix și Jim Morrison.
 Joplin a devenit cunoscută în anii 1960 prin albumele înregistrate alături de formația Big Brother and the Holding Company. Ulterior, cântăreața a decis să se dedice unei cariere independente, care s-a dovedit a fi de succes.


 Joplin a urmat Universitatea din Texas. Cântă în compania unor formații locale de muzică country și bluegrass.
 În 1966, evoluează în San Francisco alături de grupul Big Brother and the Holding Company. În această  formulă, Joplin participă la Festivalul de la Monterey din anul următor, unde primirea entuziastă a publicului îi determină consacrarea. În 1968, va semna un contract cu Albert Grossman (managerul lui Bob Dylan). Înregistrează la New York albumul Cheap Thrills, disc ce intră imediat în clasamentele din Regatul Unit și din Statele Unite ale Americii. Janis Joplin părăsește Big Brogher and the Holding Company și urmează o carieră solo, alături de diverse formații de acompaniament.
 În 1970 colaborează cu grupul nou format Full Tilt Boogie Band, alături de care înregistrează în anul următor discul Pearl.


 La data de 4 octombrie, 1970, Janis Joplin a fost găsită moartă în camera sa de la Hotelul Landmark Motor. Cauza oficială a decesului a fost consumul excesiv de heroină, combinat cu efectele alcoolului.

               camera de hotel unde a murit janis joplin


                 acasa la janis joplin



http://www.officialjanis.com/ 

Albume


video si interviuri

cry baby - live 1970

 
piece of my heart - live


tell mama


to love somebody


maybe



interviu - 1968



captura video la hotel




memoriu janis joplin



    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu