sâmbătă, 26 februarie 2011

within temptation



 Within Temptation este o formaţie olandeză de metal simfonic, fondată în anul 1996 de către cântăreaţa Sharon den Adel şi chitaristul Robert Westerholt ;genul muzical al formaţiei este descris deseori în presă ca fiind metal simfonic, dar şi metal gothic. Solista, Sharon den Adel, a declarat în cadrul unui interviu că muzica lor se încadrează în sfera rock-ului simfonic.
 Imediat după lansarea albumului de debut numit Enter, formaţia s-a făcut remarcată în rândul unui grup mai restrâns de ascultători. Până în anul 2001, trupa a devenit cunoscută de un public mai numeros, prin intermediul single-ului „Ice Queen" extras de pe albumul Mother Earth, care a atins poziţia cu numărul 2 în topuri. De atunci, Within Temptation a câştigat de cinci ori consecutiv premiul Conamus Exportprijs.  Următorul lor album, intitulat The Silent Force a atins prima poziţie în topurile celor mai bine vândute produse în Germania, Olanda şi Belgia. Ultimul lor album, numit The Heart of Everything a obţinut aceleaşi poziţii.


 Planurile chitaristului olandez Robert Westerholt cu privire la înfinţarea propriei formaţii apăreau pe parcursul anului 1992.Ulterior, în adolescenţă, tânărul muzician a urmat cursuri de chitară, la îndemnul părinţilor.Fiind influenţat de muzica înregistrată de Tori Amos şi Paradise Lost, Westerholt a început să compună propriile sale cântece, colegul său din liceu, claviaturistul Martijn Westerholt susţinându-l îndeaproape.Cei doi instrumentişti au pus bazele unei formaţii numite The Circle, iar la finele anului 1992, primul lor disc a fost imprimat, purtând numele „Symphony No. 1”.La scurt timp însă, cântăreţul grupului, Ernst van der Loo, şi unul dintre chitarişti, Arijan Groenedijk, au părăsit proiectul.Ulterior, interpreta Carmen van der Ploeg şi basistul Ciro Palma se alăturau grupului,care avea să primească un contract de management; nefiind mulţumiţi de clauzele acordului, câţiva dintre membrii formaţiei au demisionat, iar grupul The Circle s-a desfiinţat.
 Continuându-şi studiile, Robert Westerholt a întâlnit-o la liceul pe tânăra cântăreaţă Sharon den Adel, în primăvara anului 1996.După ce a participat la una dintre repetiţiile formaţiei din care den Adel făcea parte, chitaristul i-a propus acesteia să i se alăture într-un nou proiect.Fiind completată de chitaristul Michiel Papenhove, claviaturistul Martijn Westerholt şi bateristul Ivar de Graaf,formaţia a primit numele Within Temptation.După ce a organizat sesiuni de înregistrare în studiourile Moskou din oraşul Utrecht, grupul a creat câteva discuri demonstrative. De îndată ce unul dintre discuri a ajuns la casa de discuri DSFA Records, cele două părţi au semnat un contract de management.La o săptămână după obţinerea contractului, componenţii formaţiei au început munca la primul material discografic.


 După trei săptămâni de înregistrări şi reorchestrări, primul album de studio al formaţiei, intitulat Enter era finalizat.Într-un interviu acordat publicaţiei olandeze Starfacts Robert Westerholt declara că procesul de imprimare a discului a fost „o experienţă plăcută şi foarte profesionistă”.Lansarea oficială a albumului Enter a avut loc la data de 7 aprilie 1997,fiind precedată de publicarea primului disc single al formaţiei, intitulat „Restless”.Albumul a stârnit aprecierile criticilor de specialitate, care remarcau vocea „catifelată” a lui Sharon den Adel, dar şi orchestraţiile specifice muzicii metal, influenţată de stilurile gotic şi simfonic.[13][15][16][17] Recenzorii au aclamat dialogul vocal dintre Robert Westerholt (voce agresivă) şi Sharon den Adel (soprană), „care te duc cu gândul la Theatre of Tragedy sau Orphanage, dar clapele şi orchestraţiile ample conferă pieselor o tentă simfonică.”
 În prima parte a anului 2007 grupul concerta adesea împreună cu formaţia Orphanage, iar popularitatea lor creştea simţitor în Olanda.La data de 17 mai 1997 ansamblul Within Temptation era invitat să concerteze pe scena unuia dintre cele mai mari festivaluri de muzică metal din Olanda, Dynamo Open Air, care a avut loc în oraşul Eindhoven.Atât Enter, cât şi „Restless” au evoluat mediocru în clasamentele de specialitate din Olanda, neavând parte de promovare adiacentă lansării lor.Pe parcursul anului 1997, în timp ce formaţia susţinea un turneu regional,basistul Ivar de Graaf a demisionat şi a fost înlocuit de către Ciro Palma.
 La data de 21 iulie 1998 a început comercializarea unui nou material discografic, intitulat The Dance.Fiind un disc în format extended play, acesta conţine câteva cântece noi precum „The Dance” sau „The Other Half (of Me)”, dar şi versiuni remixate ale unor piese de pe albumul Enter: „Restless”, „Candles” şi „Pearls of Light”.Pe parcursul anului 1999 formaţia şi-a întrerupt seria de concerte, pentru a-şi lansa propriul studio de înregistrări.La finele aceluiaşi an membrii Within Temptation începeau înregistrările pentru un nou album de studio.


 După trei săptămâni de înregistrări şi reorchestrări, primul album de studio al formaţiei, intitulat Enter era finalizat.Într-un interviu acordat publicaţiei olandeze Starfacts Robert Westerholt declara că procesul de imprimare a discului a fost „o experienţă plăcută şi foarte profesionistă”.Lansarea oficială a albumului Enter a avut loc la data de 7 aprilie 1997, fiind precedată de publicarea primului disc single al formaţiei, intitulat „Restless”.Albumul a stârnit aprecierile criticilor de specialitate, care remarcau vocea „catifelată” a lui Sharon den Adel, dar şi orchestraţiile specifice muzicii metal, influenţată de stilurile gotic şi simfonic. Recenzorii au aclamat dialogul vocal dintre Robert Westerholt (voce agresivă) şi Sharon den Adel (soprană), „care te duc cu gândul la Theatre of Tragedy sau Orphanage, dar clapele şi orchestraţiile ample conferă pieselor o tentă simfonică.”
 În prima parte a anului 2007 grupul concerta adesea împreună cu formaţia Orphanage, iar popularitatea lor creştea simţitor în Olanda. La data de 17 mai 1997 ansamblul Within Temptation era invitat să concerteze pe scena unuia dintre cele mai mari festivaluri de muzică metal din Olanda, Dynamo Open Air, care a avut loc în oraşul Eindhoven.Atât Enter, cât şi „Restless” au evoluat mediocru în clasamentele de specialitate din Olanda, neavând parte de promovare adiacentă lansării lor.Pe parcursul anului 1997, în timp ce formaţia susţinea un turneu regional,basistul Ivar de Graaf a demisionat şi a fost înlocuit de către Ciro Palma.
 La data de 21 iulie 1998 a început comercializarea unui nou material discografic, intitulat The Dance.Fiind un disc în format extended play, acesta conţine câteva cântece noi precum „The Dance” sau „The Other Half (of Me)”, dar şi versiuni remixate ale unor piese de pe albumul Enter: „Restless”, „Candles” şi „Pearls of Light”.Pe parcursul anului 1999 formaţia şi-a întrerupt seria de concerte, pentru a-şi lansa propriul studio de înregistrări. La finele aceluiaşi an membrii Within Temptation începeau înregistrările pentru un nou album de studio.


 Anul 2000 a fost unul plin de evenimente pentru Within Temptation, deoarece au început noi mini concerte de promovare, în cadrul cărora au cântat pe scenele unor mari trei festivaluri olandeze: Waterpop, Bospop şi Lowlands. În acelaşi an s-au întors în studiouri pentru a înregistra cel de-al doilea album al formaţiei. Acesta a fost lansat pe 1 decembrie în Ţările de Jos sub numele de Mother Earth. Albumul a fost un hit, a primit recenzii pozitive din partea criticilor şi a reuşit să atingă poziţia cu numărul doi în topul celor mai bine vândute albume din Olanda[26].
Primul single extras de pe acest album a fost Our Farewell, care nu a intrat niciodată în topuri. Cel de-al doilea extras pe single a fost Ice Queen. Acesta a deschis drumul formaţiei spre succes, obţinând în anul 2001 locul patru în topurile din Olanda, dar a câştigat şi prima poziţie în Belgia. Astfel Ice Queen a devenit cel mai de succes single al trupei până în acel moment. Succesul s-a repetat şi la următorul single, Mother Earth, care a ajuns pe poziţia cu numărul trei în Olanda.
 Anul 2001 a adus câteva schimbări majore în componenţa formaţiei. Ruud Adrianus Jolie a devenit cel de-al doilea chitarist, babistul Ivar de Graaf a fost înlocuit de Stephen van Haestregt, iar Martijn Westerholt (ce suferea de febră glandulară) a fost înlocuit de Martijn Spierenburg. După o perioadă Westerholt a început un nou proiect, trupa Delain.
 În anul 2002 trupa a început să fie aclamată de un număr mai mare de ascultători, precedând succesul albumului Mother Earth. Ei au susţinut concerte în Franţa şi Mexic. În acelaşi an au câştigat primul lor mare premiu, Harpa de Argint olandeză. În anul 2003 au început un turneu internaţional alături de trupa britanică Paradise Lost şi au relansat albumului Mother Earth în câteva ţări din Europa. Acesta a avut un succes neaşteptat în Germania, unde a câştigat discul de platină şi poziţia cu numărul şapte în topuri; deasemenea relansarea single-ului Ice Queen a beneficiat de succes, acesta reintrând în topuri. În schimb, regiunea Benelux a beneficiat de un material diferit, un cover pentru melodia Running Up That Hill a lui Kate Bush. Formaţia a participat la multe festivaluri muzicale din Olanda, în timp ce DVD-ul lor, Mother Earth a câştigat prestigiosul premiu Edison.
Planurile pentru cel de-al treilea album s-au materializat în momentul în care, The Silent Force a ieşit pe piaţă la 15 noiembrie 2004 în Europa. Produs de către Daniel Gibson, produsul a atins instantaneu prima poziţie în Olanda şi a reuşit să intre în multe topuri din ţările europene.La numai două luni de la lansarea oficială, The Silent Force a câştigat discuri de aur în Germania, Olanda şi Belgia, dar şi în Finlanda la mijlocul anului 2005. Recenziile făcute de către critici au fost în general pozitive. Site-ul RockReviews i-a acordat 9 stele din 10 şi a specificat că zilele în care formaţia Within Temptation se axa mai mult pe sunete clasice ale muzicii rock au trecut. Ei au remarcat deasemenea şi „frumoasa voce a lui Adel", dar şi stilul muzical unic al trupei.
Într-un interviu acordat site-ului Buzznet, Sharon den Adel a precizat referitor la titlul albumului :
"Titlul ultimului nostru album, The Silent Force este de fapt titlul unei cărţi scrise de un autor olandez pe nume Louis Couperus la începutul secolului 19 (care a locuit în Indonezia). Toate melodiile incluse pe acest album au o oarecare legătură cu această carte (sau cel puţin numai titlul)"
 Pentru a promova albumul, trupa a început un nou turneu internaţional în anul 2005 compus din multe concerte de-a lungul Europei (incluzând şi primul lor mare concert în Londra), dar şi unul în Dubai[29]. Stand My Ground, Memories şi Angels sunt cele trei single-uri extrase de pe albumul The Silent Forces ce au continuat succesul formaţiei în topurile din Europa, ajutând Within Temptation să câştige cel de-al doilea premiu Edison. Stand My Ground a fost inclus pe trailerul filmului Blood and Chocolate.
Formaţia a inclus şi coloana sonoră pentru jocul video Knights of the Temple: Infernal Crusade, ce a fost lansat în anul 2004.
 În luna ianuarie a anului 2006, Within Temptation a câştigat premiul Dutch Pop Prize (pentru cea mai mare contribuţie pop în cadrul muzicii din Olanda) şi Dutch Export Prize (pentru cel mai bine vândut artist Olandez în afara Ţărilor de Jos).
 Începând înregistrările la cel de-al patrulea album încă din anul 2006, trupa Within Temptation a revenit pe piaţa muzicală în primăvara anului 2007 cu un nou material, sub numele de The Heart of Everything. Datele oficiale ale lansării au variat pe cuprinsul Europei, iar albumul a fost lansat în acelaşi an şi în ţări precum S.U.A. sau Japonia. Albumul a primit recenzii bune în general, site-uri precum RockReviews sau Metal Hammer dându-i nouă stele din zece. Criticii au remarcat stilul mult mai comercial adoptat de către trupă şi stagnarea formaţiei din punct de vedere al complexităţii muzicii sale.
 Într-un interviu, Sharon den Adel, solista Within Temptation a comentat titlul albumului: „Tema de bază a albumului este: Ce găsim important în viaţă? Care este centrul vieţii noastre individuale? Acesta este sensul titlului „The Heart of Everything" - care sunt lucrurile importante din viaţă? - deoarece trebuie să luăm multe decizii în viaţă. Pe acest album vorbim despre religie într-un mod, dar şi despre sacrificiu...fiecare melodie este inspirată de diferite decizii importante ce trebuie luate în viaţă."
What Have You Done este primul single extras de pe album şi reprezintă o colaborare cu Keith Caputo, solistul formaţiei Life of Agony. Frozen a fost ales drept cel de-al doilea single, al cărui videoclip a fost filmat în România. The Howling şi Al I Needsunt single-urile trei, respectiv patru, extrase de pe album. Aceste melodii au urcat în topurile din Europa şi au reuşit să aducă albumul The Heart of Everithing pe poziţia cu numărul 1 în topurile celor mai bine vândute produse.
 Casa de înregistrări Roadrunner Records a lansat şi un nou EP, denumit The Howling, după cel de-al treilea single extras de pe albumul The Heart of Everything. Acest EP conţine singleul căruia îi poartă numele, dar şi patru melodii de pe albumul The Silent Force.
 Pentru o bună promovare, formaţia a început alături de trupa italiană Lacuna Coil un turneu în Statele Unite. Deasemenea trupa s-a stabilit pentru câteva luni în America, pentru a putea participa la o serie de concerte şi festivaluri.
 La finele anului 2007, membrii Within Temptation au declarat că vor începe înregistrările pentru un nou album. Data lansării menţionată este 2009-2010.


Albume de studio

Albume live/DVD

Discuri EP

Discuri single


www.within-temptation.com

video

frozen


 memories


 mother earth




  stand my ground


the howling


what have you done

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu