sâmbătă, 26 februarie 2011

sepultura


 Sepultura este o formaţie braziliană de thrash metal/death metal/groove metal ce a vandut pana in prezent aproximativ de 20 milioane de albume in intreaga lume. Numele înseamna "mormânt" în limba portugheză, şi a fost ales de către Max Cavalera, unul dintre membrii fondatori, pe cînd traducea versurile piesei "Dancing on Your Grave" a trupei Motörhead.
 Sepultura a fost fondată în Belo Horizonte (Brazilia) în 1984de către Wagner Lamounier voce Max Cavalera chitară), fratele său mai mic Igor Cavalera (tobe), Walter Silva, Paulo Jr. (chitară bass) şi Jairo Guedes (chitară). Sepultura a semnat un contract cu Cogumelo Records după cîţiva ani de prestaţie. Walter Silva a fost basistul original, dar a părăsit trupa la scurt timp după primul lor turneu, din motive personale. Primul lor EP s-a intitulat Bestial Devastation, pe care l-au împărţit cu trupa Overdose, pe cealaltă parte a discului.



  Primul LP a fost Morbid Visions (1986), care includea "Troops of Doom", o piesă care a atras o oarecare atenţie asupra trupei. După acest album, Jairo Guedes a părăsit formaţia, chitaristul Andreas Kisser din São Paulo luîndu-i locul. Al doilea album întreg Schizophrenia a avut un succes critic neaşteptat, care a condus la încheierea unui contract cu Roadrunner Records.
 Cu Roadrunner distribuind Schizophrenia în toată lumea, Sepultura a cîştigat un număr impresionant de fani, peceltuit în 1989 cu Beneath the Remains, care a fost urmat de un lung turneu european. În momentul lansării următorului album Arise în 1991, Sepultura se afla în Phoenix, Arizona (Statele Unite) şi devenea una dintre cele mai apreciate formaţii metal a anilor '90. Chaos A.D. (1993) a devenit un alt album-hit al comunităţii metal şi a contribuit la naşterea genului groove metal. Sepultura a continuat în 1996 cu albumul Roots, în care trupa a experimentat elemente preluate din muzica triburilor indigene din Brazilia şi thrash metal tradiţional cu sound lent din aria nu metal.
 În paralel, în 1994, Max şi Igor, împreună cu Alex Newport (de la Fudge Tunnel) au înregistrat un LP cu un sound industrial intitulat Point Blank, sub titulatura Nailbomb.
În culmea gloriei, o serie de evenimente nefericite au dezbinat trupa. Imediat după albumul "Roots" (1996), Sepultura a decis să-şi concedieze managerul, care la acea oră era Gloria, soţia lui Max. Acesta a părăsit trupa, la rîndul său, formînd o nouă trupă, Soulfly.


 În locul lui Max Cavalera a fost cooptat afro-americanul Derrick Green, cu care Sepultura a scos albumul Against în 1998. Acest LP a avut mai puţin succes decît predecesoarele, la fel şi urmatorul album Nation din 2001.
 A urmat Roorback în 2003, care a primit critici pozitive, iar în 2005 dublul-DVD şi dublul-CD Live In São Paulo.
 Noul album, intitulat Dante XXI a fost lansat în martie 2006 şi a fost inspirat din Divina Comedie a lui Dante. Discul a fost apreciat de critici şi foarte bine primit de fani.
În 12 iunie 2006 s-a anunţat oficial abandonul lui Igor Cavalera din motive familiale. Jean Dolabella (ex-Udora) i-a luat locul.



www.sepultura.com.br

video

beneath the remains


convicted in life


dead embryonic cell


arise - live 1991

 

Membri actuali

Andreas Kisser - chitară
Derrick Green - voce, chitară
Paulo Jr. - chitară bass
Jean Dolabella - tobe

Foşti membri

Max Cavalera - voce, chitară
Igor Cavalera - tobe
Jairo Guedes - chitară
Walter Silva - chitară bass
Wagner Lamounier - voce, chitară

Albume

Coperta albumului Data lansării Titlul
Morbid visions.jpg
1986 Morbid Visions
Schizophrenia album.jpg
1987 Schizophrenia
Sepultura - Beneath the Remains.jpg
mai 1989 Beneath the Remains
Sepultura Arise.jpg
2 aprilie, 1991 Arise
Sepultura - Chaos A.D.jpg
1993 Chaos A.D.
Sepultura - Roots.jpg
februarie 1996 Roots
Blood-Rooted.jpg
3 iunie, 1997 Blood Rooted
The Roots of Sepultura.jpg
1997 The Roots of Sepultura
Sepultura - Against.jpg
6 octombrie, 1998 Against
Sepultura - Tribus.jpg
1999 Tribus
Nation sepultura.jpg
20 martie, 2001 Nation
Under a Pale Grey Sky.jpg
24 septembrie, 2002 Under A Pale Grey Sky
NOTĂ: Sepultura nu consideră acesta un album oficial (acesta fiind de fapt înregistrarea ultimului concert în formula Max, Andreas, Paulo, Igor. 16 Decembrie 1996, Brixton Academy, London, UK)

Roorback sepultura.jpg
27 mai, 2003 Roorback
Cover LiveSPCD.gif
8 noiembrie, 2005 Live In São Paulo
Sepultura - Dante XXI.jpg
14 martie, 2006 Dante XXI
The Best Of Sepultura.jpg
12 septembrie, 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu